AEPMDD

O nouă structură de calificare pentru managerii din domeniul eficienţei energetice


Pornind de la faptul că la nivel european profesia de manager energetic nu este standardizată în mod adecvat, partenerii din cadrul proiectului european EFFIVET au dezvoltat un profil de competenţe pentru managerul energetic, precum şi o nouă structură de formare profesională pentru sectorul eficienţei energetice.

Pentru a valida aceste două produse, în data de 12 mai 2015 a fost organizat la Zagreb un workshop internaţional la care au participat experţi în eficienţa energetică din cele 6 ţări partenere în proiect: Spania, Germania, România, Croaţia, Cipru şi Malta. În cadrul mai multor grupuri de lucru, experţii au analizat cele patru unităţi de învăţare ale structurii de formare profesională EFFIVET: bazele managementului eficienţei energetice, planificarea şi implementarea măsurilor de eficienţă energetică, mentenanţă şi reparaţii.

Sugestiile si propunerilor experţilor vor fi folosite pentru elaborarea versiunilor finale ale profilului de competenţe şi structurii de formare profesională. Cele două documente vor fi disponibile în curand pe website-ul proiectului: http://effivet-project.eu.

Experţii participanti la workshop din partea României au fost: dl. ing. dr. Dumitru Chisăliță, dl. ing. Alexandru Dacian Florea si dl. ing. Ionuţ Chirilă.
„EFFIVET- Transferul structurilor europene VET pentru a acoperi nevoile de calificare în sectorul eficienței energetice” este un proiect european finanţat de Comisia Europeană în cadrul programului Învăţare pe tot parcursul vieţii – Acţiunea Leonardo Da Vinci - Transfer de inovaţie (nr. referinţă proiect 2013-1-ES1-LEO05-67514).

Proiectul este coordonat de Asociația Companiilor de Servicii Energetice din Spania (ANESE), ceilalţi parteneri din proiect fiind: SC Global Commercium Development SRL (Romănia), Asociaţia pentru Educaţie Permanentă în domeniul Mediului şi Dezvoltării Durabile (România), Inteligentna Energija d.o.o. (Croaţia), Berufsfortbildungswerk Gemeinn (Germania), Asociaţia Consiliilor Locale ( Malta ) şi Stratagem Energy LTD (Cipru).